Ajankohtaista_banneri

Ajankohtaista

Tutustu toimintaamme

Zeineb innostui kahvila-alasta Liven valmennusjaksolla

Kirjoittanut: Live palvelut | 21.2.2019 8:15

Zeineb Al-Zeyadi, 20, osallistui opintojensa keskeydyttyä Live Palveluiden valmennusjaksolle Onnistu osallisuuden lähteellä -hankkeen kautta. Valmennusjakso ja työhönvalmentajan tuki tsemppasivat eteenpäin ja tutustuttivat Zeinebin ensimmäistä kertaa kahvilatyöskentelyyn. Zeineb työskenteli viiden kuukauden ajan Liven kahvilapalveluiden työelämäympäristössä ja innostui niin, että päätti hakea opiskelemaan alaa. Hän toivoo, että voi myös jatkossa työskennellä kahvilassa ja saada siitä itselleen ammatin.

Kun Zeineb puolentoista vuoden lähihoitajaopintojen jälkeen päätyi keskeyttämään opintonsa, opinto-ohjaaja ehdotti Zeinebille osallistumista Onnistu Osallisuuden Lähteellä -hankkeeseen. Hanke tarjoaa matalan kynnyksen valmennusta asiakkaan tarpeen mukaan. Hankkeen keskeisenä työmuotona on toiminnallinen työ- ja toimintakyvyn arviointi ja palveluohjaus.

- Minulla on lievä kehitysvamma, joten lopetin koulun, kun opinnot kävivät liian haastaviksi. Halusin myös vaihtaa alaa ja ammattia.

Zeineb ja Onnistu osallisuuden lähteellä -hankkeen projektipäällikkö Marita tapasivat ja selvittivät yhdessä Zeinebin tilannetta ja tulevaisuuden suunnitelmia. Zeinebin toiveissa oli kahvilassa työskentely, joten Marita ohjasi hänet valmennusjaksolle Liven kahvilapalveluiden työelämäympäristöön. Kahvilassa Zeineb osallistui viiden kuukauden ajan tavalliseen kahvilatyöntekijän arkeen: hän auttoi kokoamaan ja täydentämään salaattibuffetia lounaalle, valmisti keittoja, pyyhki pöytiä, tiskasi ja siivosi sekä osallistui kahvilan omavalvontajärjestelmän toteuttamiseen.

- Viihdyin kahvilassa todella hyvin, ympärillä oli kivoja työkavereita ja henkilökuntaa ja tulin hyvin toimeen asiakkaiden kanssa. Sain myös hyvää palautetta siitä, että olen asiakkaille kohtelias ja avulias.

Kahvila-alalle myös tulevaisuudessa

Kahvilassa Zeinebin tukena toimi työvalmentaja Satu, joka ohjasi ja auttoi työnteossa. Myös Marita seurasi Zeinebin työhönvalmennusjaksoa ja piti yhteyttä sekä häneen että työhönvalmentaja Satuun.

Zeineb työskenteli kahvilassa maanantaista keskiviikkoon neljä tuntia päivässä ja sai paljon työkokemusta ja myös tietoa omasta työ- ja toimintakyvystään.

- En saa rasittaa liikaa selkääni ja jalkojani, siksi jouduin rajaamaan työaikaani. Minun on myös pidettävä työpäivän aikana taukoja. Olikin mukavaa, että kun seisominen alkoi käydä jalkoihin, sain pitää tauon silloin kuin itse halusin, kunhan ilmoitin siitä.

Työhönvalmennusjakso kahvilassa innosti Zeinebin miettimään kahvila-alan työtä myös tulevaisuudessa. Valmentajat rohkaisivat häntä hakeutumaan Ammattiopisto Liven catering- ja ravintola-alan koulutuksen puoli vuotta kestävään kahvila-alan osatutkintoon.

- Kahvilatyö kiinnostaa minua myös jatkossa, viihdyin kahvilassa niin hyvin ja tykkäsin tehdä työtä. Toivon kovasti, että pääsen opiskelemaan kahvila-alaa – jos saan ammatin, työllistyn varmasti paremmin. Kehityin kahvilatyössä jatkuvasti, alussa en jaksanut tehdä vielä kovinkaan paljon, mutta jakson aikana minusta tuli tosi reipas. Uskon, että jatkossa pystyn työskentelemään ainakin kuusi tuntia päivässä ja toivon, että löytäisin sopivaa osa-aikaista työtä.

Onnistu Osallisuuden Lähteellä -valmennusjaksollaan Zeineb oppi valtavasti uusia asioita, ja siksi hänellä on useita vinkkejä muille vielä työpaikkaa etsiville.

- Ole iloinen, positiivinen, kohtelias ja kohtele muita samalla tavalla kuin itseäsi. Jos joku tarvitsee apua, niin auta. Pyrin itse olemaan aina iloinen ja jätän myös muiden kiukuttelun omaan arvoonsa.

Zeineb muistuttaa myös, että henkilökohtaiset haasteet ovat usein voitettavissa.

- Minulle itselleni on haastavaa noudattaa tarkkoja ohjeita ja tulkita vaikkapa mittayksikköjä, en välttämättä aina ymmärrä mitä ohjeissa sanotaan. Mutta silloin kysyn rohkeasti apua ja minulle on aina selitetty, mitä ohje tarkoittaa. Koska en halua tehdä väärin, varmistan asian muilta. Se on mennyt hyvin ja olen oppinut paljon.

Onnistu Osallisuuden Lähteellä -projektipäällikön huomio:

Zeineb aloitti opinnot ammattiopisto Livessä catering- ja ravintola-alan koulutuksen kahvila-alan osatutkintoon elokuussa 2018. Valmennusjaksolla saama työkokemus on hyödynnettävissä opinnoissa osaamisen tunnistamisena ja tämän ansiosta hän tulee valmistumaan ripeästi kahvilatyöntekijäksi.

Onnistu osallisuuden lähteellä (OOL) -hankkeen tavoitteena on parantaa työelämän ulkopuolella olevien työikäisten työ- ja toimintakykyä, sosiaalista osallisuutta ja työllistymismahdollisuuksia. ESR-rahoitteinen hanke päättyy helmikuun 2019 lopussa.

Lisätietoja hankkeesta: Projektipäällikkö Marita Pöllänen, marita.pollanen@inlive.fi

EU_logoVipuvoimaaEUlta

Kirjoittanut Live palvelut

Live Palvelut on valmennus- ja asiantuntijatalo, jonka toiminta on keskittynyt erityistä tukea tarvitsevien työllistymiseen.

Jätä kommentti

Uusimmat kirjoitukset

Tilaa