Ajankohtaista_banneri

Ajankohtaista

Tutustu toimintaamme

Nuorten kuntouttavan työtoiminnan ryhmä tarjoaa valmiuksia työnhakuun

Kirjoittanut: Live palvelut | 6.3.2019 7:53

Live Palveluiden nuorten kuntouttavan työtoiminnan ryhmä tarjosi Veera Savolaiselle lempeän siirtymävaiheen kohti työelämää pitkän työttömyysjakson jälkeen. Ryhmässä Veera sai muiden nuorten vertaistukea sekä mahdollisuuden miettiä rauhassa tulevaisuuden vaihtoehtoja. Veeran mielessä kiteytyikin ryhmän aikana ajatus tulevaisuudesta ravintola-alalla.

Kun Veera, 22, hakeutui nuorten ryhmään, hänellä oli takanaan pitkä työttömyysjakso sekä tunne, ettei elämällä ollut selkeää suuntaa. Edellinen vuosi oli ollut hänen elämänsä raskain ja Veera tunsi tarvitsevansa tukea ennen siirtymistään työelämään. Kun TYP-toimistossa (Työllistymistä edistävä monialainen yhteispalvelu) hänelle ehdotettiin Live Palveluiden nuorten kuntouttavan työtoiminnan ryhmää, Veera päätti tarttua tilaisuuteen. Ryhmässä hän voisi miettiä kolmen kuukauden ajan rauhassa tulevaisuuden suunnitelmiaan, mitä hän haluaisi seuraavaksi tehdä.

- Nuorten ryhmä oli minun elämäntilanteeseeni ihanteellinen ratkaisu, tänne oli todella kannattavaa tulla mukaan. Ryhmässä sain itsestäni irti uusia asioita ja muiden seura teki hyvää.

Veera osallistui ryhmän toimintaan kolmen kuukauden ajan yhdessä noin kymmenen muun alle 30-vuotiaan nuoren kanssa. Ohjelmaa oli neljänä päivänä viikossa noin neljän tunnin ajan. Ryhmä vietti rennosti aikaa keskenään ja jutteli yhdessä esimerkiksi mielenterveyteen liittyvistä teemoista. Nuoret laativat myös yhdessä ohjaajien kanssa ansioluettelot ja tekivät vierailuja museoihin, kouluihin ja yrityksiin hakien inspiraatiota siihen, mikä tulevaisuuden opiskelu- tai työpaikka voisi olla.

- Ryhmässämme oli rento yhteishenki ja mukavia tyyppejä. Saimme vaikuttaa paljon ryhmän ohjelmaan ja jokainen sai keskittyä rauhassa omiin tavoitteisiinsa, oli se sitten opintojen pariin hakeutuminen tai päivärytmin saaminen kuntoon.

Ryhmästä itsevarmuutta työnhakuun

 Veera pohti ryhmässä erityisesti omia tulevaisuuden vaihtoehtojaan. Työkokemusta hänelle ei ollut juurikaan kertynyt, ylioppilaaksi valmistumisensa jälkeen hän oli jakanut yhden kesän ajan postia, mutta ollut sen jälkeen työttömänä. Hän oli myös kokeillut useita koulutusvaihtoehtoja, mutta mikään niistä ei ollut tuntunut omalta.

- Kokeilin laborantin koulutusta, mutta se oli minulle liian pikkutarkkaa työtä ja jätin opinnot kesken jo noin kuukauden jälkeen. Myöskään aloittamani merkonomin opinnot eivät motivoineet minua, koska muut opiskelijat olivat minua niin paljon nuorempia. Olin itse pitänyt lukion jälkeen useita välivuosia, kun taas muut opiskelijat olivat vasta päässeet yläasteelta.

Nuorten ryhmässä Veeralle selkiytyi aiempaa paremmin, mitä hän haluaisi tehdä tulevaisuudessa työkseen. Häntä kiinnostaa erityisesti ravintola-ala ja jo ryhmän aikana hän ehti suorittaa anniskelupassin.

- Aikaisemmin minulla ei ollut selkeää suuntaa mitä haluaisin tehdä, ideoita oli oikeastaan liikaa. Nyt olen miettinyt, että haluaisin hakea seuraavaksi töihin johonkin baariin vaikkapa palkkatuen tai työkokeilun avulla. Olen myös suunnitellut, että voisin hakea jossain vaiheessa opiskelemaan esimerkiksi ravitsemustieteitä tai psykologiaa. Luulen, että ensin on kuitenkin hyvä kasvattaa vielä motivaatiota.

Veeralle nuorten ryhmä oli lähtölaukaus kohti työelämää. Erityisesti ryhmän tarjoama sosiaalisuus ja vertaistuki olivat Veeralle tärkeitä, siellä hän tapasi päivittäin hyvin erilaisia ihmisiä, joilla oli erilaisia tavoitteita. Samalla hän oppi menemään oman mukavuusalueensa ulkopuolelle ja heittäytymään vieraammassakin seurassa.

- Koin ryhmän testinä siitä, olenko valmis siirtymään työelämään henkisesti raskaan vuoden jälkeen. Aiemmin jo yksi pakollinen meno viikon aikana tuntui liian haastavalta. En myöskään uskaltanut hakea työpaikkoja, koska minulla ei ole aiempaa työkokemusta tai koulutusta. Nuorten ryhmä olikin pehmeä välivaihe ennen työelämää, sain uutta itsevarmuutta työnhakuun ja huomasin nopeasti, että minä pystyn tähän. Nyt olen jaksanut paljon aikaisempaa paremmin ja minulla on enemmän innostusta työnhakuun. Koe oli siis onnistunut.

Nyt toiveissa on kokoaikainen työ, ainakin jossain vaiheessa. Aluksi myös osa-aikainen työ voisi olla Veeran mielestä hyvä vaihtoehto. Veeralla on selkeä viesti ja suositus muille nuorille, jotka vielä etsivät elämänsä suuntaa.

- Kannattaa ehdottomasti tarttua tällaisiin tilaisuuksiin eikä vain jäädä kotiin. Täältä voi oikeasti löytää joitain hyviä ideoita ja hyviä tyyppejä elämäänsä. Kannattaa myös muistaa, että kaikenlaisia vaihtoehtoja työllistymiseen löytyy, esimerkiksi palkkatuki helpottaa rekrytointeihin liittyvää taloudellista riskiä.

 

Kirjoittanut Live palvelut

Live Palvelut on valmennus- ja asiantuntijatalo, jonka toiminta on keskittynyt erityistä tukea tarvitsevien työllistymiseen.

Jätä kommentti