Ajankohtaista_banneri

Ajankohtaista

Tutustu toimintaamme

Kuntouttavan työtoiminnan jakso tsemppasi jatkamaan kesken jääneitä opintoja

Kirjoittanut: Live palvelut | 29.4.2019 10:11

Kuntouttavan työtoiminnan jakso voi olla tärkeä välivaihe ennen työelämää, jonka aikana voi kerryttää arvokasta työkokemusta, kokeilla uutta alaa ja saada itsevarmuutta työntekoon. Live Palveluiden kuntouttavan työtoiminnan asiakkaat työskentelevät erilaisissa työelämäympäristöissä ja saavat samalla työhönvalmennusta. Batoul, 24, työskenteli seitsemän kuukauden ajan Liven ylläpitämässä kahvilassa ja jakso innosti häntä jatkamaan keskeytyneitä opintojaan pitkän tauon jälkeen.

Joskus ihmisen motivoituminen työllistymiseen ja uuden suunnan löytäminen elämään voi olla pienestä kiinni ja tarvita toteutuakseen vain pienen ulkopuolelta tulevan sysäyksen. Batoulille tämä sysäys oli positiivinen kokemus Live Palveluiden kahvilassa työskentelystä ja Live Palveluiden työhönvalmentajan kannustus suorittaa kesken jääneet opinnot loppuun. Batoul oli keskeyttänyt lääketeknikon ammatilliset opintonsa viime metreillä muutama vuosi aikaisemmin opiskeltuaan alaa lähes viiden vuoden ajan. Sen jälkeen hän oli ollut useita vuosia työttömänä lukuun ottamatta satunnaisia keikkatöitä. Mielessä oli haave alanvaihdosta ja työstä kahvila-alalla. Lopulta Batoul päätyi TE-toimiston kautta kuntouttavan työtoiminnan jaksolle Live Palveluiden ylläpitämään kahvilaan.

- Kerroin TE-toimistossa, että haluaisin työskennellä kahvilassa ja he suosittelivat minulle Liveä. Myös siskoni oli ollut täällä työtoiminnassa, joten tulin tänne tutustumiskäynnille, sanoo Batoul.

Batoul työskenteli kahvila Livessä kuntouttavassa työtoiminnassa seitsemän kuukauden ajan, neljänä päivänä viikossa. Työt ajoittuivat iltapäivään ajalle 13 – 17, sillä Batoul oli toivonut itselleen iltavuoroa. Työpäivät kuluivat asiakaspalvelun parissa ja keittiötöissä. Iltapäivällä oli vuorossa kahvilan sulkemiseen liittyvät lopputyöt.

- Kahvila Livessä on ihana porukka, töihin oli aina mukava mennä ja siksi jaksoin nousta aamulla sängystä ja matkustaa Ruskeasuolle, vaikka asun melko kaukana Matinkylässä. Kahvila Live oli minulle kuin toinen koti, pidin kahvilasta huolta niin hyvin kuin pystyin. On ihanaa, että olen saanut mahdollisuuden kokeilla työtä kahvila-alalla. Asiakkailta tuli minulle myös jatkuvasti kehuja ja positiivista palautetta, kertoo Batoul.

Kuntouttavan työtoiminnan aikana Batoul tapasi säännöllisesti työhönvalmentajaansa Marianna Koukkusta, joka auttoi häntä esimerkiksi laatimaan ansioluettelon ja suunnittelemaan jatkopolkuja tulevaisuuteen. Kun Marianna huomasi, että Batoulilla oli takana keskeytyneet opinnot, hän alkoi kannustaa Batoulia suorittamaan opinnot loppuun.

- Rohkaisin Batoulia jatkamaan opintojaan ja pari kuukautta ennen kuntouttavan työtoiminnan jakson loppumista myös hänelle itselleen vahvistui halu jatkaa opintoja. Tsemppaamisella oli merkittävä rooli siinä, että Batoul todella päätti jatkaa opintoja, selvittää Marianna.

Mariannan tehtäväksi jäi tsemppaamisen lisäksi hoitaa käytännön asioita, olla yhteydessä Batoulin oppilaitokseen ja selvittää, kuinka hän voisi suorittaa opintonsa loppuun. Marianna selvitteli TE-toimistosta opintososiaalisia etuuksia, oli tukena lomakkeiden täyttämisessä ja auttoi lähettämään koululle jatkohakemuksen opintoihin.

Itsevarmuutta työnteosta

Nyt Batoul on aloittanut opintonsa uudelleen. Jos hän työskentelee ahkerasti, hänellä on jäljellä yksi työharjoittelu sekä puoli vuotta opintoja. Valmistujaisia on mahdollista odottaa ensi jouluksi. Tulevaisuudessa Batoulia kiinnostaa sekä kahvila-ala että apteekkityö ja valmistuttuaan hän aikoo hakea molempia töitä. Unelma kahvila-alalla on ainakin askelen lähempänä, sillä Live Palveluiden kuntouttavan työtoiminnan jakson aikana Batoul suoritti hygieniapassin sekä Ammattiopisto Liven catering- ja ravintola-alan perustutkinnosta kahvilapalvelut ja kahvilatuotteiden valmistus -tutkinnonosan. Tutkinnon osan suorittaminen onnistui helposti, sillä hän kerrytti osaamistaan koko ajan työskennellessään kahvilassa ja suoritti osatutkintoon kuuluvan näytön aivan kuntouttavan työtoiminnan jakson lopuksi.

- Live Palveluiden kuntouttavan työtoiminnan jakso tuli minulle todella sopivaan aikaan ja elämäntilanteeseen ja oli minulle ilman muuta hyödyllinen, Batoul summaa itse kokemuksensa.

Myös työhönvalmentaja Mariannan mielestä Batoulin valmennusprosessi oli sujuva, Batoul tarvitsi vain kannustusta ja apua käytännön asioiden selvittelyssä suunnatakseen kohti tulevaisuuden jatkopolkujaan. Kuntouttavassa työtoiminnassa saadulla positiivisella palautteella ja kannustuksella oli Batoulille suuri merkitys. Koko sen seitsemän kuukauden ajan, jonka hän työskenteli kahvila Livessä, hän sai työstä runsaasti onnistumisen kokemuksia ja Mariannan mukaan myös jatkuvasti lisää itsevarmuutta.

- Batoulille kuntouttava työtoiminta oli selvästi oikea-aikaista, minkä ansiosta lopputulos oli niin hyvä. Muu elämäntilanne ja oma motivaatio eteenpäin siirtymisessä on tärkeää, ja Batoulin tapauksessa työhönvalmentajan tärkein tehtävä oli hänen motivaationsa vahvistaminen. Batoulin tapauksesta huomaa, ettei kuntouttavan työtoiminnan arvo ole pelkästään työkokemuksen kartuttamisessa, vaan sen merkitys voi olla ratkaiseva myös esimerkiksi itsetunnon vahvistamisessa, miettii Marianna.

 

Kuvassa Batoulin työhönvalmentaja Marianna Koukkunen.

Kirjoittanut Live palvelut

Live Palvelut on valmennus- ja asiantuntijatalo, jonka toiminta on keskittynyt erityistä tukea tarvitsevien työllistymiseen.

Jätä kommentti